Plastic Politiek

Plastic tasjes en eilanden van plastic.

Wij Nederlanders staan bekend om onze besluitvaardigheid. Maar ook om ons polderen.
Zo willen de Nederlanders bij voorbeeld een schoon Nederland.
Vandaar dat je in Nederland bij sommige afritten van snelwegen zogenaamde blikvangers ziet staan. Grote netten waar je al seen volleerd basketballer je lege cola blikje of plastic zakje met boterham in kunt mikken. Dat dit plastic bij de eerste de beste windvlaag weg waait weten we allemaal.
Een typisch Nederlandse oplossing voor een probleem.

Wist u dat men op sommige golfbanen de afvalbakken van de baan heeft verwijdert en dat daardoor en daarmee het vuil van de baan is verdwenen.

De vogels vinden niets meer te eten en de golfers nemen hun eigen rommel netjes mee.
Zo zouden we eenvoudig per 1 januari 2016 kunnen verbieden om nog plastic zakjes te gebruiken. Niet meer bij de apotheek, niet meer bij albert heijn niet meer bij de coop niet meer bij de ijzerhandel, niet meer bij de visboer. Nergens!

Nu de politieke oplossing.

Voorstel van de EU . In 2019 een reductie van nog maar 90 tasjes per persoon per jaar en in 2025 nog maar 40 tasjes per persoon per jaar.

Het kan echter ook anders.  Wist u dat in Ruanda (Rwanda) niet 1 plastic tasje per persoon is toegestaan. Als je met KLM naar Kigali vliegt krijg je aan boord te horen dat het absoluut verboden is om plastic tasjes het land in te brengen.

Ruanda is het schoonste land dat ik ooit bezocht. Nergens op straat rommel of vuil. En dan te bedenken dat Ruanda echt donker Afrika is.

En waarom is het zo schoon en zie je nergens plastic?
Omdat het verboden is en omdat er gestraft wordt als je toch iets op straat gooit. En die straf is niet misselijk.

Denk de volgende keer even na als je een plastic tasje krijgt.
Op termijn gaat hier weer een mooi dier dood door dit tasje.